Bezienswaardigheden in Nis

In Nis en de directe omgeving vind je een aantal interessante bezienswaardigheden die zeker een bezoekje waard zijn tijdens je stedentrip naar deze Servische stad. Bezoek de imposante vestiging van Nis, de Cele Kula schedeltoren of gaan een dagje kuren in Niska Banja.

Mediana

De Romeinse keizer Constantijn de Grote werd rond 280 na Christus geboren in Nis (Naissus) dat toen een onderdeel was van het Romeinse Rijk. Uit deze tijd stamt de mooie archeologische site Mediana. Dit was ooit een luxe verblijfplaats met thermen, villa's, voedselopslagplaatsen en een watertoren.

Niska Tvrdjava

Breng ook een bezoek aan Niska Tvrdjava, de vesting van Nis gelegen aan de rivier de Nisava. In dit fort kun je overblijfselen vinden uit diverse tijdperken zoals een Byzantijnse straat en verschillende Romeinse resten zoals een amfitheater.

Cele Kula

Wellicht een wat bizarre bezienswaardigheid in Nis is de Cele Kula schedeltoren, gemaakt van botten en schedels. De Ottomaanse sultan bouwde in 1809 deze toren van gedode Serviërs om de overwinning op hen te vieren. Het bouwwerk bevatte ooit 952 schedels, maar dat zijn er inmiddels 58; veel schedels zijn in de loop der jaren door familieleden meegenomen om te begraven.

Niska Banja

Een aanrader is het ook om een uitstapje naar de spa van Nis te maken, Niska Banja. Dit kuuroord ligt op tien kilometer van Nis in een prachtige omgeving vol bergen en bossen.

Plattegrond van Niska Tvrdjava